Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Vliv silového tréninku na snížení tělesné hmotnosti

Vliv silového tréninku na snížení tělesné hmotnosti



Datum konání:
26.1.2021

Jedním z cílů při návštěvě posilovny / fitness je kromě zvyšování síly, zlepšování fyzické kondice, tvarování těla či prostě a jednoduše vyplavování endorfinů také snaha snížit tělesnou hmotnost.

Jak si ale z velkého množství posilovacích strojů, cardio strojů a fitness doplňků vybrat ty nejvhodnější pro snižování hmotnosti? Jaký typ tréninku a jaké stroje jsou pro hubnutí nejvíce efektivní?

Výsledky metaanalýzy zaměřující se na závěry několika mezinárodních studií odhalila tři důvody, proč je posilování celého těla velmi efektivní pro snížení tělesné hmotnosti. Přičemž je nutné zdůraznit, že jako efektivní snižování tělesné hmotnosti je považováno snížení tukové tkáně, a nikoliv snížení svalové hmoty.

  1. Zvýšení klidového metabolismu. Počet kalorií, spálených každý den se může zdát nepatrný. Je to v průměru 30 až 50 kcal za den v klidovém režimu na 1 kilogram získané svalové hmoty. Z dlouhodobého hlediska, například v průběhu jednoho roku, se ovšem jedná o „zničení“ 1,42 až 2,37 kilogramu tělesného tuku. To už není tak nezajímavé!
  2. Výdej energie je oproti delším na VO2 (množství využitého kyslíku) náročnějším aerobním cvičením při silovém tréninku nižší. Na rozdíl od aerobního či cardio cvičení ovšem vede silový trénink zvýšení výkonnosti, vytrvalosti a svalové síly.
  3. Silový trénink a EPOC (potréninková spotřeba kyslíku). EPOC vede k většímu spalování tuků během tréninku, a dokonce i po něm. Různé studie ukázaly, že tělo spaluje tuk dokonce až 38 hodin po dokončení intenzivního silového tréninku.

Síla svalů díky silovému tréninku zvyšuje odpor proti externím vlivům jako je zvedání váhy svého těla či na posilovacích strojích. Zvýšení síly svalů má pozitivní dopad na prevenci obezity, inzulinovou rezistenci a cukrovku typu 2 a vysoký krevní tlak. Pokud máme vyšší podíl svalové hmoty, můžeme očekávat prevenci či zlepšení příznaků stárnutí.

Odborné závěry potvrzují, že silový trénink je skvělý prostředek pro snižování tukové tkáně, a tedy i hubnutí a tvarování postavy. Silový trénink samozřejmě vyžaduje pravidelný přístup. Nelze se spolehnout na jednoduchá řešení a hledat zázračné cvičící stroje na hubnutí nebo zkoušet hubnutí na rotopedu.

To neznamená, že musíte úplně zapomenout na své oblíbené cardio stroje, ať už se jedná o běhací pás nebo eliptický trenažér. Tyto stroje mohou být doplňkem k silovému tréninku a tím tedy podpoří benefity z posilovacího cvičení, kterými jsou: zvýšení klidového metabolismu, zlepšení výkonnosti, síly a vytrvalosti; zvýšení celkové vydané energie během tréninku, a dokonce i po tréninku.

Pokud přemýšlíte o novém fitness, podívejte se na naše typová řešení fitness center.

Zdroj studie: https://www.researchgate.net/publication/271908222_Strength_training_and_weight_loss

 

Benefits-of-Resistance-Training.png

Zdroj infografiky: https://www.positivehealthwellness.com/infographics/benefits-resistance-training-infographic/