Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > JAK NA POSILOVÁNÍ BŘICHA

JAK NA POSILOVÁNÍ BŘICHA



Posilování břicha je důležité nejen z estetických důvodů. Správně posílené břišní svaly a celý střed těla, takzvaný CORE, zlepší stabilitu celého těla. Stabilita je důležitá nejen pro sport, ale pro každodenní činnosti, jako je třeba zavazování tkaniček. Vypracovaný core zlepší držení těla, pomůže zlepšit výkon při sportu, snižuje riziko zranění, je prevencí bolesti zad a poranění svalů. 

Ptáte se, jak často posilovat břicho nebo jak správně posilovat břicho?

Pokud jste zdraví (v opačném případě se nejdřív zeptejte svého lékaře), můžete břicho posilovat každý den. Na začátku je lepší začít méně často, třeba každý druhý den. S jednoduchým cvikem zvaným most dokážete i doma během pár minut posílit břišní svaly a celý střed těla.
Person performing a bridge exercise.

Most uděláte tak, že si lehnete na záda s pokrčenými koleny. Záda jsou rovná, netlačte je do podlahy. Zpevněte břišní svaly, zvedejte boky od podlahy dokud se nesrovnají s koleny a rameny do jedné přímky. Zhluboka se třikrát nadechněte, tělo držte stále zpevněné, a poté se vraťte zpátky. Cvik opakujte 15 krát ve 3 sériích.

POSILOVÁNÍ SPODNÍHO BŘICHA

Kromě cviků na posilování celého břicha můžete pro vyrýsování a zpevnění zařadit i cviky na posilování spodního břicha. Spodní břicho nejlépe procvičíte následovně:

  • Zvedání boků a hýždí vleže na zádech, zkuste 10 - 15 opakování v 1 - 3 sériích
  • “Horolezec” - udělejte prkno a poté dávejte střídavě pokrčená kolena pod trup těla, pohyb je pomalý a kontrolovaný. Zkuste cvik provádět minutu a poté si odpočiňte. Opakujte 1 - 2x

CHCETE POSILOVAT BŘICHO V POSILOVNĚ A NEVÍTE, KTERÝ STROJ SI VYBRAT?

Pokud se nemůžete rozhodnout, který posilovací stroj na břicho je pro vás ten pravý, zkuste náš univerzální stroj břicho kompletní. Díky kyvné sedačce se během celé dráhy pohybu přizpůsobuje Vašemu tělu a maximálně efektivně zabírá na procvičované svaly. 

Břicho procvičíte na protisměrných kladkách s provazovým adaptérem. Kleknete si směrem k protisměrné kladce, provazový adaptér chytíte těsně nad čelem a ramena rolujete dolů k podlaze. Ruce zůstávají na stejném místě nad čelem. Ve spodní části cviku se zastavíte a pak se pomalu vrátíte do výchozí pozice.

DOMÁCÍ POSILOVÁNÍ BŘICHA

Pokud chcete posilovat břicho doma, existuje mnoho účinných cviků, které můžete dělat bez jakéhokoli vybavení. Může se jednat o sedy lehy, zvedání boků, plank nebo třeba zvedání pánve. 

Pokud ovšem uvažujete o vybavení domácí posilovny, podívejte se na jednu za našich realizací domácího fitness v řadě DELUXE. Na domácí posilování břicha je ve fitness použitá naše polohovací lavice na břicho, která zabere minimum místa a zacvičí si na ni všichni členové rodiny. 

Závěrem je dobré říci, že cvičení těla má být komplexní. Není vhodné posilovat pouze břicho a ostatní svalové skupiny vynechat. Pokud si nevíte rady, zkuste požádat profesionálního trenéra či trenérku o sestavení tréninku. Uvidíte, že se budete cítit skvěle.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/lower-ab-workouts#lower-ab-workouts

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/core-exercises/art-20044751

https://www.coachweb.com/abs-exercises/96/cable-machine-exercises-for-abs