Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Vliv cvičení a sportu na psychiku: Klíč k duševnímu zdraví a pohodě

Vliv cvičení a sportu na psychiku: Klíč k duševnímu zdraví a pohodě



Cvičení a sport mají mimořádný vliv na naši psychiku a duševní zdraví. V tomto článku se zaměříme na přínosy cvičení pro psychiku a zhodnotíme, jak může cvičení pozitivně ovlivnit nejen jednotlivce, ale i skupiny jako jsou pacienti ve zdravotnických zařízeních, studenti a zaměstnanci ve firmách.

 

World Health Organization (WHO) si uvědomuje negativní dopady fyzické nečinnosti. Proto organizace v roce 2018 spustila globální akční plán zaměřený na snížení fyzické nečinnosti o 15% do roku 2030. Tím, že se lidé budou více zapojovat do pravidelného cvičení, má dojít k prevenci a léčbě neinfekčních chorob, jako jsou kardiovaskulární choroby, různé typy rakoviny, zlepšení celkové fyzické a duševní pohody, zlepšení kognitivních schopností a zajištění zdravého růstu a vývoje.

 

Studie z oblasti sportovní psychologie jednoznačně potvrzují pozitivní vliv cvičení a sportu na psychické zdraví. Pravidelná fyzická aktivita může snížit úroveň stresu, úzkosti a deprese, zlepšit náladu a sebevědomí a posílit psychickou odolnost vůči stresovým situacím. Mezi další pozitivní přínosy fyzické aktivity patří vliv na sebepojetí a obraz svého těla. Dále cvičení může kompenzovat bažení po různých návykových látkách.

 

Výzkumy z různých oblastí ukazují, že například aerobní cvičení má podobně pozitivní vliv na psychiku jako antidepresiva a může dokonce snížit riziko vzniku demence. Studie také naznačují, že cvičení ve formě jógy nebo tai-chi může zlepšit emoční stabilitu a snížit úzkost.

 

Klíčový je vliv na fungování osy hypotalamus, hypofýza a nadledvinky. Endorfiny, stejně jako opiáty, jsou opioidní polypeptidové sloučeniny produkované hypotalameme v reakci na extrémní fyzickou námahu. Pravidelná fyzická aktivita snižuje vylučování stresového hormonu kortizolu a obnovuje rovnováhu leptinu a ghrelinu. Pokud je mezi těmito hormony rovnováha, nemá naše tělo tendenci ukládat si tuk.

Přínosy cvičení pro psychiku

Různé formy cvičení mohou mít různé přínosy pro psychiku. Například aerobní cvičení může zlepšit náladu a energii, zatímco cvičení jako jóga nebo tai-chi může pomoci uklidnit mysl a zlepšit soustředění. Jóga může pozitivně účinkovat na osoby s úzkostí a depresemi. Silové cvičení pak může posílit sebevědomí a pocit kontroly nad vlastním tělem.

Pomoc psychice pacientů ve zdravotnických zařízeních

Pro pacienty ve zdravotnických zařízeních může být cvičení nejen součástí léčebného procesu, ale také prostředkem k psychickému uvolnění a zlepšení nálady. Fyzická aktivita může pomoci zmírnit stres spojený s nemocí nebo pobytem v nemocnici a zlepšit celkový pocit pohody.

 

TIP: Nabízíme špičkové rehabilitační i posilovací stroje do zdravotnických zařízení. Zjistěte o nich více.

Fitness i pro studenty a zaměstnance

Fitness a cvičení nejsou prospěšné pouze pro fyzické zdraví, ale také pro duševní pohodu. Studenti mohou využít fitness ve škole k odreagování od studijního stresu a zlepšení koncentrace a paměti. 

Firemní fitness: Cesta k vyšší produktivitě a duševní pohodě zaměstnanců

Naše firma Grün Sport se zaměřuje na výrobu kvalitních posilovacích strojů, které mohou být skvělým prostředkem k podpoře fitness ve firmách. Posilovací stroje nejenže pomáhají zaměstnancům udržovat fyzickou kondici, ale také mají pozitivní vliv na jejich psychiku a pohodu, což se projevuje v lepším výkonu a snížené míře stresu. 

Ve firmách může podpora fitness programů pomoci zaměstnancům lépe zvládat pracovní výzvy, snížit absenci z práce a zvýšit produktivitu.

 

Cvičení a sport jsou tak nejen prostředkem k silnějšímu a zdravějšímu tělu, ale také klíčem k duševnímu blahu a pohodě. Přestože každý má jiné preference, jedno je jisté. Pravidelná fyzická aktivita je důležitá pro celkovou kvalitu života.

 

V našich Referencích najdete mnoho příkladů zdravotnických, školních i firemních fitness, která jsme navrhli a realizovali.


Máte přání realizovat podobné fitness i ve vašem zařízení? Rádi vám pomůžeme. Můžete nám napsat na info@grunsport.cz a nezávazně s vámi probereme vaše představy a přání ohledně budoucího fitness prostoru.

Nezávazně poptat

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9902068/

https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/the-mental-health-benefits-of-exercise.htm

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/leptin--funkce-leptinu-a-jak-na-leptinovou-rezistenci/

https://hbr.org/2023/05/to-improve-your-work-performance-get-some-exercise

www.pixabay.com