Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Trendy ve fitness. Znáte oblíbený crossfit?

Trendy ve fitness. Znáte oblíbený crossfit?



Datum konání:
22.1.2018

Cross fit klecPosledním trendem ve fitness je crossfit. Cvičení, které využívá váhy vlastního těla, proniká i do českých posiloven. Co byste o crossfit měli vědět? A jaké stroje potřebujete, abyste ho mohli nabídnout i ve svém fitness centru?

Objeví se a zase zmizí. Tak je to s většinou trendů v oblasti fitness. Stačí si vzpomenout na spinning nebo zumbu, které sice byly v jednu dobu velmi oblíbené napříč všemi fitness centry, ale neměly významný dopad na proměnu fitness. Jiné je to ale se cvičením crossfit, které se profiluje jako dlouhodobější trend.

Trendy ve fitness

Základní sestava fitness strojů v posilovnách zůstává v posledních 30 letech z 90 % stejná. To ale neznamená, že se posilování vůbec neproměňuje. Dnes není fitness jen záležitostí sportovců nebo mužů, kteří v posilovnách převažovali v 90. letech s cílem nabrat co nejvíce svalové hmoty.

V posilovnách dnes cvičí ženy i muži všech věkových kategorií a sociálních skupin od teenagerů až po manažerky a manažery. Místo nabírání svalové hmoty se fitness stalo synonym zdravého životního stylu. Fitness dokonce proniká i na sociální sítě. Instagram, Facebook nebo YouTube hýří vzory, radami a tipy, jak cvičit.

Svět fitness se dnes prolíná se světem zdravé výživy nebo sportovní módy. Není výjimkou, že si ve fitku najdete svého osobního trenéra, který dnes už není luxusem, jež byste si nemohli dopřát. Pokud se cvičením začínáte, je dokonce žádoucí, abyste si osobního trenéra na několik lekcí zaplatili – pomůže vám překonat ostych a naučí vás, jak na posilovacích strojích správně cvičit.

Crossfit ve vašem fitku

Osobní trenér vám může představit i novinky a poslední trendy ve fitness, jako je právě crossfit. Tento nový způsob cvičení kombinuje gymnastiku, dynamickou rychlost i rozvíjení síly. Pomůže vám vybudovat si výdrž, přesnost, rovnováhu a zlepšit koordinaci. Crossfit cvičení je vhodné pro všechny, protože si můžete zvolit sestavy vhodné pro začátečníky i vrcholové sportovce.

Nároky na fitness stroje jsou v případě crossfit cvičení minimální. Ve fitness centru potřebujete akorát konstrukci složenou z věží a žebříků, které jednotlivé věže spojují. Délku celé konstrukce můžete zvolit podle prostoru a dispozic fitka.

Ideální rozměry crossfitové konstrukce jsou 1,1 metru na šířku, 13 metrů na délku a 2,6 metru na výšku. Doporučená světlá výška místnosti je 3 metry. Naše crossfitová konstrukce je variabilní a dá se snížit či zkrátit podle toho, kolik prostoru máte k dispozici. Kromě umístění konstrukce je nutné počítat i s místem pro doplňky ke crossfitu, takzvané WOD (workout of the day). Jsou to například kettlebelly, osy s kotouči, bedny, švihadla, lana atd.

Pro crossfit je ideální otevřený prostor pravidelného tvaru s jednotnou úrovní podlahy (bez schodů, stupínků). Crossfitovou konstrukci lze vměstnat i do prostoru se sloupy. Vhodné je oddělit zónu pro cvičení crossfitu od zbytku posilovny a kardio zóny, a to především kvůli vedení crossfitových lekcí.

Plánujete crossfit ve svém fitness centru?

ZAŠLETE NÁM POPTÁVKU