Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Studie o příznivém vlivu fitness tréninku na zdraví

Studie o příznivém vlivu fitness tréninku na zdraví



Datum konání:
15.3.2022

 

V posledních letech vychází v renomovaných medicínských publikacích mnoho studií o pozitivním vlivu silového tréninku nejen na fyzické zdraví, ale dokonce i na psychické. Kromě jednotlivých studií jsou publikovány i tzn. meta analýzy.

Meta analýza je kvantitativní studie, která hodnotí jednotlivé předchozí studie na určité téma s cílem vyhodnotit přístup těchto studií a jejich výsledky, včetně použité literatury. Jsou základem tzn. evidence-based medicine, tedy medicíny založené na důkazech.1

Není překvapením, že silový trénink dokáže zlepšit fyzické zdraví člověka. V poslední době můžeme i v klasických médiích číst články na podobné téma. Ovšem nové výzkumy potvrzují, že silový trénink dokonce umí snížit míru deprese. Jak je možné, že má jednoduchý silový trénink takové výhody? A hlavně, proč tedy nejsou fitness centra od rána do večera plná lidí od teenagerů po osoby v důchodovém věku?

mental-health-ga138de479_640.jpg

Nejprve ve zkratce uvedeme právě ty fyzické benefity silového tréninku. Jedná se o úpravu tělesné váhy a BMI, obvodu pasu, zlepšení lipidového profilu, snížení glukózy, hladiny inzulinu a krevního tlaku. Silový trénink může o 30% snížit riziko vzniku cukrovky typu 2. Riziko kardiovaskulárních onemocnění se může snížit o 17%. Riziko spojené s úmrtím na rakovinu lze snížit až o 34%!2

A teď se podívejme na méně známé dopady silového tréninku a to je právě ovlivnění míry deprese. 

Meta-analýza z roku 2019uvádí, že silový trénink zlepšoval oblasti psychosociální zdraví jako například duševní soudržnost/integritu, vnímání stresu, deprese, úzkosti a únavu.

Další meta-analýza z roku 2018byla zacílena  na symptomy deprese a prokázala, že nezávisle na zdravotním stavu účastníků studie, vede silový trénink ke snížení těchto symptomů. 

Depresivní stavy ročně ovlivní na celém světě až 300 milionů lidí, jsou významným zdrojem pracovní neschopnosti, v Evropě dosahuje cena dopadu psychických poruch 1% HDP. Navíc jsou depresivní symptomy komorbidní a spojené se špatným zdravotním stavem, zvýšeným rizikem kardiovaskulárních nemocí, Alzheimerovou nemocí a cukrovkou typu 2.

Takže důvodů proč se každý týden (nebo lépe několikrát týdně) těšit na pravidelný trénink ve fitness je mnohem víc, než jen vyrýsovat a zpevnit postavu. 

Máte zkušenosti se zlepšením duševního zdraví po zařazení silového tréninku? Cítíte nejen krátkodobý efekt vyplavení endorfinů, ale i dlouhodobý pozitivní vliv na zdraví? Pokud ano, dejte nám vědět, jsme zvědaví nejen na výsledky studií, ale i na konkrétní případy z našeho okolí.

Zdroje:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3049418/

2. https://www.news-medical.net/health/What-are-the-Health-Benefits-of-Weight-Training.aspx

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6377696/

4. https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2680311

5. FOTO https://pixabay.com/photos/mental-health-wellness-psychology-2019924/