Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jaká jsou úskalí fitness plánu?

Jaká jsou úskalí fitness plánu?



Datum konání:
28.2.2022

Aneb i perfektní plán nemusí přinést perfektní výsledek

Konečně ho máte v ruce! Kvalitní fitness plán. Dlouho jste pátrali, než jste na základě referencí našli toho pravého / tu pravou trenéra*ku, nutričního terapeuta*ku. Plán máte na několik týdnů či měsíců dopředu, k tomu domluvené pravidelné kontroly a nic vám nebrání v tom, posunout se blíže svému cíli. Ať už je to být rychlejší, silnější, vyrýsovanější nebo štíhlejší a více ve formě.

Jenže ono to prostě nejde…. 

Podívejme se na překážky, které se vám mohou postavit do cesty a návody, jak si tím dále pracovat.

Ztráta motivace

Proč? Protože nemám kýžené výsledky. I když můžete mít nejlepší fitness plán, který na základě příjmu a výdeje a vaší denní sportovní i běžné aktivity predikuje určité výsledky, v reálu to tak být nemusí. Každé tělo je jedinečné a reaguje na zvýšenou zátěž jinak. Hormonální systém člověka může ovlivnit hubnutí, protože tělo bylo například po dlouho dobu vystavené stresu a nyní se brání dalšímu stresu v podobě nového jídelníčku a zátěže. 

Co s tím dělat? Nebuďte na sebe tak přísní. Vaše tělo nejlépe ví, jak samo sebe chránit. Zkuste změnit přístup a nastavit jiný, lehčí trénink. Nebo zkuste vydržet i bez toho, abyste dosáhli ve vytyčeném čase vysněný cíl. Někdy je nutné cestu k cíli prodloužit, někdy upravit, ale rozhodně se vyplatí nevzdávat se s prvním neúspěchem! (Gábi a Míša)

Výmluvy

Výmluvy a zase výmluvy - i ten sebelepší a sebevymakanější fitness plán může narazit na jiné priority ve vašem životě. Co třeba sledování Netflixu, setkání s přáteli, oslava s rodinou, firemní večírek? Někdy je jednodušší najít si výmluvu, proč to nejde, než hledat důvod, proč to jde.

Přitom stačí změnit plánování a přehodit trénink na jindy, ne ho kompletně “zazdít”. Spousta lidí stále při dodržování nového životního stylu či fitness plánu jede ve stylu “vše nebo nic”. Mám dneska rodinnou oslavu a musím zrušit trénink a nutričně bohatou večeři? Fajn, takže se “zřídím” na oslavě třemi zákusky a zbytek týdne budu pokračovat ve stejném stylu, protože už je to stejně jedno. Není! Naopak! Nejsme roboti, můžeme si užívat a hned poté zase pokračovat v našem plánu. Prostě si na oslavě vychutnám čas s rodinou a k tomu nějakou dobrotu.  Druhý den si vychutnám odložený trénink. A zdravá snídaně mi odlehčí žaludek z předchozího večera. A navíc, nálož cukru z oslavy rozhodně pořádně “nabombí” trénink, budete trhat rekordy!

Rozhodně je třeba naučit se být flexibilní a pracovat s různými životními situacemi. Neznamená to, že když mám nový fitness plán, neuvidím půl roku rodinu a známé, protože nebudu nikam chodit ani jíst v restauraci nebo na oslavě. Právě tahle flexibilita a umění s ní pracovat vás namotivuje, protože vše lze naprosto v pohodě zvládnout a nijak tím neohrozit váš nový fitness styl.

Tohle je zkušenost z naší firmy, moje a Míšy.
Samozřejmě existuje další řada překážek, ale na všechny se dá nalézt recept.

Mrkněme se na některé další:

  1.  Nemám čas….  Buďte kreativní - jděte na procházku během dne (vyřídit pracovní telefony můžete i za pochodu), vstaňte dříve, vyměňte auto za chůzi, zařaďte nové zvyky (například cyklovyjížďku o víkendu s dětmi)
  2. Cvičení je nuda… fajn, ale určitě ne každé cvičení. Zkuste úplně nový sport, individuálně, nebo ve skupině s přáteli či kolegy. Zajděte na squash, procházku nebo zkuste třeba lezení na stěně
  3. Stydím se za sebe (aneb do posilovny / běhat / lézt půjdu AŽ zhubnu) - pokud se hodně stydíte, vyzkoušejte nejdřív cvičení doma. Výběr online tréninků zdarma je obrovský. A zaměřte se na budoucnost. Rozhodli jste se být fit, tak proč by vám v tom mělo bránit to, že máte pocit, že vás ostatní hodnotí a řeší (protože jim je to stejně jedno…)
  4. Jsem unavený / á - fajn, po práci, obzvláště psychicky i fyzicky náročné, může být těžké donutit se běhat nebo posilovat ve fitku. Zkuste tedy přehodit svoje zvyky a jít cvičit ráno, nebo se po obědě alespoň projít. Nebo buďte flexibilní a připraveni. Dejte si sportovní tašku do auta či do kanceláře. Může se stát, že ji využijete, pokud se vám změní plány a půjdete ze školy / z práce dříve.
  5. Jsem líný / á - dejte si realistická předsevzetí. Pokud se rozhodnete cvičit 5x týdně, možná to rovnou vzdáte, protože vás ta představa děsí. První cíl může být zařazení procházek a pravidelného cvičení ve fitness jednou týdně. Poté můžete postupně přidávat. Důležité je dát cvičení prioritu, stejně jako třeba důležité pracovní schůzce nebo rande.
  6. Nejsem sportovní typ - pokud dosud znáte sport jen z pasivní pozice, nebojte se začít jednoduššími aktivitami, jako je svižná chůze na běhacím páse nebo jízda na rotopedu. Můžete zkusit i tanec s přáteli. Rozhodně zapomeňte na soutěživost a nenechte se ve fitness nebo při běhu vyprovokovat. Zaměřte se pouze na sebe, na svůj pocit ze cvičení a pozitivní změny, které vám to přinese.
  7. Špatná zkušenost z minulosti - aneb už jsem to zkusil/a (někdy dokonce mnohokrát!) a nefungovalo to - buďte trpěliví. Změna návyků a životního stylu (s fitness plánem nebo bez něj) je běh na dlouhou trať. Tělo i duše musí novým návykům postupně přivyknout. 

Navíc existuje spousta faktorů, které zlepšují vaše zdraví, ale vy je prostě nevidíte a nedokážete je změřit. Může se jednat o nižší riziko vzniku cukrovky, snížení krevního tlaku nebo zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

WEB 1_ Grun Sport_photo by Josef Adlt DSC_2905-2.jpg

Pokud fitness plán na začátku vypadá jako velké sousto, rozdělte ho na menší! Jestli hodinová rychlá chůze denně vypadá nesplnitelně, začněte 20 minutami denně po dobu týdne či měsíce a postupně si dávky upravujte. Mějte na paměti, proč jste se pro změnu rozhodli a nezapomeňte se také občas za dosažené cíle odměnit. 

  1. Nemohu si to finančně dovolit - dobře, členství ve fitness v centru města stojí peníze. Nicméně zkušený trenér či trenérka budou schopni vymyslet méně finančně náročný plán například pomocí online tréninků. Nebo se můžete zapojit do skupiny běžců či chodců v okolí. Lze vyzkoušet místní Sokolovnu se starším vybavením (i když ani to není pravidlem! Často vybavujeme Sokolovny naprosto novými stroji) anebo si prostě zakážete používání výtahu a budete vždy a všude šplhat do schodů.
  2. Bojím se zranění - každé zranění je nepříjemné a omezí vás nejen ve sportovním, ale i osobním a pracovním životě. Pokud tedy nemáte zkušenosti s tréninkem, začnete pomalu. Na začátku se zahřejte a na konci protáhněte. I na zahřátí a protažení konzultujte profíka. Není to tak jednoduché a “intuitivní” jak by se mohlo zdát. 
  3. Chybí mi podpora rodiny - zapojte je taky! Ať vidí, že i zdravější verze jídla může chutnat naprosto fantasticky a že společná pohybová aktivita je jednak zábavná a navíc vás semkne víc dohromady. Anebo najděte kompromis. Vezměte děti do nákupního centra, ony si zajdou do kina a vy mezitím do fitka. Může také pomoci promluvit si s rodinou a požádat ji o podporu a respekt k vašemu novému životnímu stylu.1

Jaké překážky se staví do cesty vašemu fitness plánu? A jak je překonáváte? Těšíme se na další tipy!

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/fitness/art-20045099

Míša a Gábi - Grün Sport