Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak si sestavit fitness plán?

Jak si sestavit fitness plán?



Datum konání:
24.2.2022

Jsou dvě snadné cesty, jakou si vybrat?

Nezáleží na tom, jestli chcete se cvičením teprve začít, nebo už nějakou dobu sportujete, chodíte do posilovny, běháte, jezdíte na kole atd. Prostě v tom chcete mít řád, smysl a také sledovat svůj progres. Ke cvičebnímu plánu patří neodmyslitelně stravovací plán. Jaký má smysl dávat tělu “do těla”, když mu nebudu dávat dostatek správného paliva?

Na tohle téma bylo napsáno už minimálně milion článků, rad, tipů a doporučení. Přitom je to vlastně jednoduché.

Jsou dWEB 1_ Grun sport_   final_Jana Kuznetsova_   photo by Josef Adlt DSC_2947 (kopie)_edited-4.jpgvě základní cesty, rychlá a pomalejší (a o něco komplikovanější).

  1. Rychlá = CTRL C + CTRL V
  2. Pomalá = budu hledat, porovnávat, zjišťovat reference 

A co to znamená do detailu?

První cesta je ta, že nemám čas, peníze ani chuť investovat do hledání odborníka*ce a spolehnu se na nejrychlejší a nejpřístupnější metodu. Tedy zadám do Google spojení “fitness plán” a zkopíruji některý z prvních odkazů, který mi profesor Google nabídne. Tento postup má samozřejmě své výhody!

  • Je to rychlé
  • Je to levné
  • Je to jednoduché

A nevýhody? Prostě nejsme všichni stejní, takže můžete zjistit, že máte jídelníček pro křehkou sportovkyni, ale vy chcete jet na výkon a po pár dnech omdléváte únavou a hlady. Může dojít k rychlému úbytku váhy, nebo naopak nárůstu. Vaše kondice může jít dolů, protože se přetrénujete hned na začátku. Tím si můžete nechtěně ublížit…

Samozřejmě si můžete říct, že už máte nějaké znalosti a zkušenosti a dokážete si stažený vzor upravit a přizpůsobit podle sebe. Je však nutné říct, že není snadné nahradit znalosti odborníka*ice, který*á vystudovala nutriční / sportovní obor a zároveň má za sebou léta praxe s klienty*kami.

Druhá cesta je delší a složitější. Vyžaduje čas, peníze a shánění referencí. Rozhodnete se, že najdete odborníka*ici, předáte informace o svém životním stylu, včetně sportovní zátěže, stravování a stresové zátěže a domluvíte se na společném postupu a cílech. Služby poskytované na profesionální úrovni samozřejmě nejsou zdarma. Nicméně dostanete větší jistotu, že se vyhnete metodě pokus / omyl, nebudete zbytečně experimentovat se svým tělem a trápit ho. Některé experimenty mohou mít i dlouhodobé negativní důsledky. 

A jaké jsou výhody této metody?

  • je bezpečná
  • výsledky přijdou déle, ale také déle vydrží

Jenže i tahle metoda má své nevýhody. Ne všichni, kteří se ve veřejném prostoru (ať už to jsou sociální sítě či další kanály) prezentují jako profesionálové, jimi skutečně jsou. Jsou známy různé (zejména Instagramové) kauzy, kdy lidé kupovali za tisíce korun stejné jídelníčky s denním rozpisem jídel ve výši maximálně 1000 kcal i stejné cvičební plány. Chce to hledat, ptát se na reference a případně vidět výsledky na vlastní oči! Zlepšil se vás známý*á při běhu, nebo zpevnili svoji postavu? Pokud byli se službami sestavení fitness či jídelního plánu spokojeni, určitě vám rádi doporučí toho pravého / tu pravou.

Rozhodně tedy doporučujeme druhou metodu. Jedná se o zdraví, takže nemá cenu hazardovat a vrhat se na rychlá řešení.

Zdroje:

Gábi a Míša - Grün Sport