Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak cvičit v posilovně

Jak cvičit v posilovně



Pokud jste ještě nikdy nebyli v posilovně a přemýšlíte, jak začít cvičit ve fitku, připravili jsme pro vás návod, jak na to. Důležité je, nebát se a zkusit to. Proč? Protože pravidelné cvičení v posilovně má řadu výhod. Patří mezi ně kontrola váhy, prevence nemocí jako jsou kardiovaskulární choroby, či lepší zvládání problémů jako jsou například deprese či úzkosti. Pravidelné chození do posilovny zlepšuje náladu, dá vám více energie, zlepší kvalitu spánku a sexuálního života a v neposlední řadě je zábavné!

Jak začít posilovat

Právě tyto výhody jsou největší motivací, abyste udělali první krok. Chcete vědět jak začít posilovat? Nejprve si zvolte měřitelné a realistické cíle a také vezměte v potaz svůj aktuální zdravotní stav. V případě, že máte nějaké zdravotní potíže, konzultujte cvičení v posilovně i se svým lékařem. Jako ideální postup pro absolutní nováčky doporučujeme trénink s profesionálním trenérem. Trenér vám vše vysvětlí, pohlídá správný postoj při cvičení a dohlédne, abyste se hned na začátku nepřetrénovali. Postupem času se sami naučíte, jaká zahřívací cvičení zařadit na začátku tréninku a jaký strečink zvolit po tréninku. S výběrem trenéra je spojený i výběr posilovny a její uspořádání. Položte si otázku, zda vám vyhovují velká moderní fitka, kde hraje hlasitá hudba? Zde se kromě cvičení v posilovně naplňuje i socializační prvek. Nebo máte radši menší fitness, kde si v klidu odcvičíte svůj trénink a pustíte si vlastní hudbu do uší?

Jak správně cvičit v posilovně

Chcete vědět, jak správně cvičit v posilovně? Klíčové je podívat se na všechny možnosti, které vaše fitness nabízí, připravit si dopředu tréninkový plán na různé svalové skupiny a poté se ho držet. Vyhnete se tak přetrénování jedné partie. Pro správné posilování je nutné zařadit cviky s vlastní vahou. Pokud zvládnete udělat správně dřep i klik, jste připraveni na cvičení s váhami. Samozřejmě začněte s nižšími váhami a začněte přidávat, jakmile ucítíte zlepšení kondice a síly. Názory na to, jak správně posilovat, mohou být odlišné. Určitě je dobré kombinovat více druhů cvičení. Na začátku tréninku zvolit rozehřátí na kardio strojích, například běh na běžeckém pásu, následně cvičení s vlastní vahou kombinované se silovým tréninkem. A na konci tréninku samozřejmě strečink procvičovaných svalů.

 

Jak cvičit na strojích v posilovně

Pokud jste ve fitku poprvé, určitě se ptáte, jak cvičit v posilovně na jednotlivých strojích. Každý posilovací stroj má na sobě štítek, kde jsou vyznačené posilované svaly a také směr pohybu stroje. Pokud vám tento stručný průvodce nevyhovuje, určitě můžete požádat o radu další sportující nebo někoho z pracovníků ve fitness, ať už je to trenér, nebo recepční.

 

Spousta lidí chce vědět, co cvičit v posilovně. Část tréninku můžete zacílit například na procvičování břišních svalů a využít různé stroje na posilování břicha, nebo na kladkové posilovací věže, na kterých procvičíte bez nadsázky úplně celé tělo. Zatímco náš stroj na břicho kompletní má vedenou dráhu pohybu a je vhodný i pro začátečníky, kladkové posilovací věže mají dráhu pohybu definovanou uživatelem. To znamená, že byste měli vědět, jaký postoj při cvičení zaujmout, abyste maximálně efektivně posílili procvičované svaly.

Jak často chodit do posilovny

Každý začátečník se určitě ptá, jak často cvičit v posilovně. Mayo Clinic, přední americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice, doporučuje chodit do posilovny alespoň dvakrát týdně a procvičit všechny hlavní svalové skupiny. Jedna série by měla mít 12 - 15 opakování, což je počet, po kterém byste měli cítit únavu svalů. Časem budete pozorovat zlepšení síly, protože nárůst svalové hmoty způsobí, že budete váhy zvedat snadněji a po delší dobu. Poté můžete začít váhy navyšovat.

A jak dlouho máte v posilovně cvičit?

Každý má své tempo. Pokud si chcete mezi jednotlivými cviky odpočinout, protáhnout se, nebo popovídat si a na konci zajít na proteinový drink do fitness baru, můžete ve fitness strávit klidně i dvě hodiny. Jestliže máte radši rychlý a efektivní trénink, dle Mayo Clinic vám budou stačit dva až tři tréninky týdně v délce 20 až 30 minut.

 

Jak začít chodit do posilovny a správně posilovat nyní není tajemstvím. Důležité je  začít pomalu a být důslední ohledně plnění svých nastavených cílů. Na začátku zvolte raději lehčí váhy a kratší tréninky, které můžete s nárůstem svalové hmoty a kondice začít prodlužovat. Pokud máte pocit, že veřejná posilovna není řešení pro vás, můžete se podívat na vybavení domácí posilovny a na to, jak takové domácí fitness může vypadat, v našich referencích.


Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/strength-training/art-20046670

https://www.fitnessfirst.co.uk/blog/the-ultimate-beginners-guide-to-the-gym

https://pixabay.com/photos/man-woman-push-ups-wellness-2264825/