Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Fitness Trendy: Novinky ve světě posilování

Fitness Trendy: Novinky ve světě posilování



Datum konání:
23.4.2024

V dnešní době, kdy se věnujeme svému zdraví a pohybu, nejde jen o klasické cvičení na posilovacích strojích či běhání na pásu. Fitness se stal komplexním způsobem života, který propojuje fyzickou aktivitu s duševní pohodou. Díky novým trendům ve fitness je možné cvičit efektivněji, zdravěji a s větším zapojením mysli. Ať už jste začátečník nebo zkušený sportovec, tady jsou některé klíčové trendy ve fitness, které byste měli znát.

Podpora zdraví na pracovišti

Zdraví a pohoda zaměstnanců jsou důležitou součástí každého podniku. Firemní fitness programy se stávají stále populárnější, protože podniky si uvědomují, že fyzicky aktivní zaměstnanci jsou produktivnější a mají nižší nemocnost. Organizování kancelářského cvičení na pracovišti nebo investice do firemního fitness může být skvělým způsobem, jak podporovat zdraví a pohodu zaměstnanců.

Podpora cvičení seniorů

Cvičení pro starší osoby se stává stále důležitějším tématem ve fitness světě. Programy, které jsou zaměřeny na zlepšení flexibility, síly a rovnováhy, jsou klíčové pro zachování zdraví a pohyblivosti seniorů. Posilovací stroje, které jsou snadno přístupné a ergonomicky navržené, mohou pomoci starším osobám udržet si aktivní životní styl.

TIP: Chcete se o cvičení seniorů dozvědět více? Přečtěte si také náš článek o vlivu silového tréninku na zdraví seniorů a seniorek.

Propojení fyzického a duševního zdraví

V poslední době je stále více zřejmé, že fyzické a duševní zdraví jsou vzájemně propojené. Cvičení, které zahrnuje prvky mindfullness, jako je jóga nebo meditace, může být účinným způsobem, jak snížit stres a zlepšit náladu. Fitness centra, která nabízejí kurzy zaměřené na duševní zdraví, mohou být atraktivní pro lidi, kteří hledají komplexní přístup ke svému zdraví. Namísto extrémního cvičení bude narůstat popularita rovnovážného a důslednějšího přístupu k pohybu.

Na vzestupu je například hybridní cvičení. To znamená, nezaměřit se pouze na nabírání svalů nebo uběhnutí dlouhé vzdálenosti. Je to cvičení, které vám pomůže v každodenní existenci, pro delší a lepší život. Důraz je kladený na prevenci zranění a dožití se vysokého věku bez bolavých kolen.

Osobní tréninky a certifikovaní trenéři

Osobní tréninky jsou stále oblíbenější volbou pro ty, kteří hledají efektivní a individualizovaný přístup ke cvičení. Certifikovaní trenéři mohou pomoci klientům dosáhnout svých cílů, bezpečně a efektivně. Moderní posilovací stroje umožňují trenérům sledovat pokrok svých klientů a přizpůsobit tréninkový plán podle potřeb a pokroků klienta.

Konkrétní cvičení, které je trendy

Mezi trendy cvičení patří například HIIT (High-Intensity Interval Training), které kombinuje krátké, intenzivní intervaly cvičení s krátkými obdobími odpočinku. Kromě vysoce intenzivního tréninku experti předpovídají návrat ke tradičním kardiovaskulárním aktivitám šetrným k srdci, jako je chůze. Nepotřebujete k ní žádné luxusní vybavení ani pokročilé dovednosti. Dokáže zvýšit aerobní kapacitu, stejně jako snížit riziko cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku a cholesterolu.

Image článek.jpg

Silové tréninky s volnými vahami jsou také velmi populární, protože posilují svaly a zlepšují sílu. Funkční trénink, který zahrnuje cvičení, která simulují každodenní pohyby, je také velmi efektivní. Pilates je další cvičení, které se stává stále populárnější díky svému zaměření na sílu, stabilitu a flexibilitu.

 

Mezi další trendy patří další nárůst pěší turistiky a outdoorových aktivit. Například rucking zažívá obrovský boom. Je to chůze se zátěží na zádech, tedy s batohem. Můžete tak chodit v horách i ve městě. Tím budete neustále simulovat cvičení s nízkou zátěží a napodobovat vojenský trénink.

Technologie monitorující cvičení

Moderní technologie jsou také důležitou součástí fitness světa. Monitorování cvičení pomocí chytrých náramků nebo fitness aplikací může pomoci lidem sledovat svůj pokrok a motivovat se ke cvičení a k dosažení svých cílů. Další zajímavý trend pro majitele fitness je gamifikované fitness, které mění cvičení v zábavu a propojuje cardio stroje se světem her.

 

Mezi další trendy patří využití suplementů jako je ashwagandha, matcha, houby, mořský kolagen, NAD suplementy, suplementy zaměřené na ageing a zdraví mozku.

Rady a tipy pro provozovatele posiloven

Pokud jste provozovatelem posilovny, je důležité sledovat aktuální trendy ve fitness a přizpůsobit své zařízení a programy podle potřeb svých klientů. Rozmanitost zařízení a programů může přilákat širší zákaznickou základnu. Zahrnutí moderních strojů a nabídka osobních tréninků může také být klíčem k úspěchu. Udržování vysoké úrovně služeb a poskytování kvalitních zařízení a programů může pomoci vaší posilovně stát se lídrem ve svém oboru.

 

Orientace ve světě wellness trendů může být složitá. Je třeba mít se na pozoru před wellness trendy z TikToku a dalších sociálních sítí, které nejsou podpořeny důkazy. V oblasti zdraví a wellness neexistuje žádný zázračný lék. Rychlá řešení nepřinášejí dlouhodobé výsledky.

 

Fitness svět se neustále vyvíjí a je důležité sledovat aktuální trendy a přizpůsobit se potřebám svých klientů. 

 

 

Přemýšlíte o výběru nového stroje do vašeho fitness a chtěli byste mít jistotu, že tam skvěle zapadne a posílí váš trénink? Kontaktujte nás na info@grunsport.cz a společně vybereme to nejlepší řešení!

Vaše fitness je naše priorita, a my jsme tu, abychom vám pomohli dosáhnout vašich cílů efektivně a s radostí. 

 Chcete další informace a slevy? Přihlaste se k odběru našich novinek

Odebírat

 

Zdroje:

https://www.acsm.org/news-detail/2024/01/10/acsm-s-health-fitness-journal-releases-top-fitness-trends-for-2024

https://www.mensjournal.com/health-fitness/fitness-trends

https://www.forbes.com/health/wellness/top-nutrition-and-fitness-trends-2024/

https://www.goruck.com/pages/what-is-rucking

https://pixabay.com